středa 29. srpna 2012

Houpačka - dokončení konstrukce

Protože všechny klíčové části na konstrukci houpačky jsou hotové, tak nezbývá než zatajit dech a zkusit dát vše pěkně dohromady.

K tomu bude potřeba i nějaké to spojovací železo, jak jsem již psal u plánování materiálu. Postup byl následující:

  1. spojit obě nohy do jedné podpěry
    = zasunout do přeplátování, provrtat 10mm vrtákem a sešroubovat.
  2. nasadit podpěru na zabetonované patky a přišroubovat
    = označit umístění díry v obou nohách, !kolmo ve všech směrech! vyvrtat 10mm vrtákem a sešroubovat. Podpěry jsou k patkám přišroubovány tak, aby nekoukal žádný železný roh z patky, což by mohlo být nebezpečné při pádu dítěte.
    Montování podpěr do zabetonovaných patek
  3. opakovat body 1 a 2 u druhé nohy
  4. položit překladový trám aby zapadl do připravených dlabů
  5. přivrutovat překladový trám k podpěrám
  6. otestovat pevnost základní konstrukce

Testování pevnosti základní konstrukce
Díky připraveným dlabům a patkám byla konstrukce docela pevná a hlavně vše pěkně kolmé. Jediný výkyv byl boční a to se ještě upraví v následujícím kroku.

Zavětrování

"Vyztužení tesařské konstrukce šikými vzpěrami nebo dřevěnými kříži. Slouží k zajištění tvarové tuhosti konstrukce namáhané různým zatížením." Tolik k teorii převzaté z Encyklopedie lidové architektury. Zvolil jsem nejjednodušší cestu: na podpěry přišroubovat desku a k ní přivrutovat šikmou vzpěru, která je zároveň přichycená i k překladovému trámu. Šikmou vzpěru bylo jednoduché udělat - vyměřit potřebnou délku a uřezat v úhlu 45 stupňů. Další postup opracování byl stejný jako u ostatních trámů.
Hotové zavětrování na konstrukci houpačky.
Celá konstrukce se díky zavětrování maximálně zpevnila - ani se nehne i při zatížení. Mise splněna!

Jako první houpátko byla pověšena klasická dětská dřevěná houpačka. K tomu slouží dva háky, ze kterých se lana jen tak nevyvléknou. Horní trám je provrtaný na dvou místech a háky přišroubovány s velkými podložkami a bezpečnostní matkou.  
Háky držící dětskou houpačku.
No a nakonec pohled na celou houpačku ve své kráse. 
Hotová houpačka čekající na rozjařené děti :)

V poslední části se podívám na nějaké detaily (stříšky na trámy, přichycení patek) a hlavně bude zhodnocení celé konstrukce (náklady, čas...). A už se můžete podívat na nějaké kreativní využití této konstrukce: například pro zastínění bazénku.

6 komentářů:

  1. Krásná práce!!! Houpačka je nádherná!!! Můžu se optat, kolik takhle vyjde?

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji! Tahle nás přišla asi na 600. Ale to jen díky tomu, že jsme kupovali jen kování, beton a patky do něj. Dřevo komplet zdarma využité zbytky ze stavby...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To, že Vám zbylo dřevo ze stavby, neznamená, že je zdrama ;-) Správná odpověď je tedy zřejmě 600,- kování a beton + cena dřeva + cena houpačky (lanka, sedátko) + barva na dřevo + čas strávený plánováním a stavbou (zemní prácičky, kompletace atd.).

      Vymazat
  3. Skvělá práce, nádherná záležitost! Mohu se zeptat, jaké jsou rozměry?
    Děkuji Vráťa

    OdpovědětVymazat
  4. Lukasi, dobry den a dekuji za informace, ktere jste posdilel ohledne houpacky. Jdu do stejneho projektu a moc mi to pomuze. Chci se zeptat na jednu vec - brevno mate jakeho rozmeru prosim? Takhle od oka to vypada na 10-12cm, ale nedokazu to odhadnout. Premyslim, jestli bude v ramci statiky vyhovovat prave 12cm na vysku. Dekuji predem za odpoved. S pozdravem, Petr

    OdpovědětVymazat
  5. Mám zájem ohoupacku

    OdpovědětVymazat