pondělí 20. srpna 2012

Houpačka - překladový trám (lepení)

Pro houpačku mám již hotové boční podpěry a zabetonované patky. Z hlavních konstrukčních částí zbývá trám na překlad, na kterém budou viset houpadla. A na ten se podíváme tentokrát.

Během plánováni jsem zjistil, že budu potřebovat minimálně 4 m dlouhý trám na překlad. Jenže takový mezi mými zbytky již bohužel nebyl a kupovat se mi ho nechtělo. Naštěstí jsem našel 4 m dlouhou fošnu 20x4cm, ze které ten překlad lehce vyrobím. Stačí rozříznout na půlku a slepit na sebe. Alespoň se budu moci vychloubat, že mám na překlad použitý lepený profil. On ale nakonec ten lepený profil bude výhodnější, protože nebude mít tendence k prohýbání se a praskání.

A jak na to? 
  • rozříznutí fošny

Na správném a přesném rozříznutí dost záleží i když drobné prohřešky lze i po slepení opravit. Použil jsem kotoučovou pilu, která má prořez 53 mm, tedy dostatečnou rezervu. Vyměřil si na začátku a konci fošny půlku a jako vodící lajnu využil jednu palubku. Stačilo ji tedy na začátku a na konci přichytit svorkou podle zaměřených čar a jedním dlouhým řezem rozříznout.
  • slepení dvou latí k sobě
Teď přichází má oblíbená disciplína  - kolíkování. Co to je? Ověřený způsob jak pevně a přesně plošně spojit dva kusy dřeva. Využívají se k tomu tzv. kolíky - dřevěné vroubkované špalíčky, které zajistí lepší spojení než prostým přiložením. 

Vše co potřebujete ke kolíkování: hroty, kolíky, vrták se zarážkou.

Při kolíkování to ale chce trochu zručnosti a drobné vybavení. Nejspíše o tom přichystám samostatný článek, tak nyní jenom stručně jak na to:
  1. na jedné straně si v pravidelných rozestupech předvrtám díry do hloubky půlky kolíku 
  2. do dírek zastrkám hroty pro kolíkování 
  3. překlopením a přitlačením na druhou stranu obtisknu hroty
  4. vyvrtám díry na druhé straně podle obtisků do půlky kolíku 
  5. napatlám lepidlo do dírek a na plochu dřeva na obě strany
  6. zatluču kolíky
  7. přiložím druhou stranu a přes dřívko potluču palicí
  8. stáhnu svorkama a nechám den vytvrdnout
Přiložení dvou půlek k sobě před kolíkováním
Slepený trámek stažený svorkami čekající na zaschnutí lepidla.
Tím je hotový první krok - výroba překladového trámu. V dalším bude potřeba trám opracovat a vyměřit jeho přesné osazení.

1 komentář:

  1. Vloni jsme museli sehnat kompletní sadu trámů na střechu stodoly. Přesně nějaký takový brouk se nám do původních pustil a za léta byly na hranici únosnosti. No nové jsme koupili ale už jsme je zespodu obili i palubkami od Detko, čímž vznikla v stodole řada místností se sníženým stropem (nahoře bude z OSB desek provizorní strop na půdě) a máme tam sklad. Uvažuju jak je to s pevností lepených trámků vs. celistvých z jednoho kmene?

    OdpovědětVymazat