úterý 4. září 2012

Stojan na víno

Na základě vlastní zkušenosti jsem vypozoroval dvě zásadní období v životě milovníka vína.

  1. Bydlíte v podnájmu a sníte o velké vinotéce ve sklepě
    V tu dobu máte malý stojan na vína, který je plný nejvybranějších vín. Pravidelně večer popíjíte lahodné moky a průběžně doplňujete stav stojanu na: plný.


  2. Postavíte si dům se sklepem a velkou vinotékou 
    Poté máte dokonalý sklep s optimální vlhkostí, tmou a cirkulací vzduchu. Pořídíte si velkou dřevěnou vinotéku na 70 lahví vína. Po kolaudaci se vám vinotéka zaplní téměř z poloviny dary návštěvníků. Postupně v novém domě popíjíte lahodné moky až jednoho dne zjistíte, že máte prázdnou vinotéku a díky hypotéce nemáte na její opětovné zaplnění. Občas koupíte/dostanete lahvinku dobrého vína, kterou obratem večer vypijete. Stav vinotéky je udržován na: prázdný.
A právě z toho prvního období je můj dnešní návrat do historie. Našel jsem ho zahrabaný ve sklepě na hromadě zvané materiál k znovupoužití. Když tak nad tím přemýšlím, je to asi můj úplně první kontakt se dřevem, kde jsem zjistil, že nejsem zas takové jelito, jak se vypráví.
Dřevěný stojan na vína.
Když jsem ho nyní opět držel v ruce, dýchla na mně trocha nostalgie. Vzpomněl jsem si, jak jsem v OBI kupoval latečky, poctivě je vyměřoval a ruční pilkou na železo je řezal.
Kousek poctivé amatérské práce.

Co bylo technicky nejnáročnější? Už tehdy jsem použil přeplátování! Jednotlivé tyčky jsou totiž v místě překladu do sebe zapuštěné. A čim jsem to tehdy vytvářel? Pilníkem na železo!!! To máte 24 zářezů vybojovaných po nocích v dílně radiomatéra :)

A výsledek? Krásně pevný dřevěný stojan, kam se vejde 8 lahví toho nejlepšího co doma najdete. Lahve v něm leží lehce z kopečka, aby nevysychal korek a můžete pěkně přečíst etikety. A hlavně je to originál, který nekoupíte nikde v IKEA nebo podobných velkovýkrmnách. Musím upřímně říct, že dnes bych to neudělal lépe. Dnes bych se totiž do toho asi už vůbec nepouštěl.

Tak mně napadá. Nemá někdo o tento nevyužitý stojan zájem? Pokud ano, neváhejte kontaktovat a nabídnout cenu. V případě zájmu vám jej i podepíšu :o).

2 komentáře:

  1. Jednoduché a pritom zaujímavé :)

    OdpovědětVymazat
  2. Musím říct, že vaše věci jsou fakt fascinující. Osobně bych chtěl být taky takhle zkušený a udělat si doma to, na co si vzpomenu. Ale tak to snad přijde s věkem. Teď se potýkám s tím, že doma zadělávám trojcestný směšovací ventil do otopné soustavy. Jakožto vyučený topenář se v tomhle aspoň trochu vyznám, nebo bych si to možná chtěl jenom myslet. Kdo ví? :D

    OdpovědětVymazat