středa 5. června 2013

Nábytek na terasu - lavice

Když už někdo staví dům, tak vždycky chce maximálně využít to nejlepší co bydlení v něm nabízí - intenzivní pobyt venku! To okamžité propojení se zahradou na dosah jediného otočení klikou terasových dveří je neodolatelné. A právě terasa je tím, co spojuje vnitřní obytný prostor a zahradu. Jak si vyrobit levně a rychle podlahu terasy jsem již psal, tak co si ještě vyrobit nějaký nábytek na ni? A pokud možno dokonce zdarma?

Terasa před finálním zabydlením je ideálním místem pro jarní vyjížďky.



Zdarma to bylo v našem případě, protože z novostavby vždycky zbude nějaký dřevěný materiál. U nás konkrétně stropní fošny a desky. Ale k materiálu později - nejdříve k plánování.

1. zadání a návrh lavice


Říkáte si: "Co chce jenom špekulovat s nějakou lavkou, prostě to má 4 nohy, nějaká záda a na čem sedět - hotovo". Ale to je omyl. Rozmyslet si, co všechno chcete a můžete na zahradní lavici dělat chce trochu přemýšlení. Já jsem na to šel jinou cestou. Udělal jsem už před lety na rychlo jinou lavici a postupně jsem zjistil, co je na ní všechno špatně. Taky cesta, ale pokusím se vám ji ušetřit.
Xyladecor Oversol 2v1 0.75l, přírodní dřevo lze pořídit v e-shopech za cenu od (Zdroj: Heureka.cz)
Porovnat ceny >>

Délka a šířka lavice: paradoxně není důležité, kolik lidí s jak velkým zadkem si na ni může sednou, ale to, abyste si na ni mohli pohodlně lehnout vy. Ano, na terase na zahradní lavici se krásně leží za slunných dní po obědě a za zvuku cvrčků si můžete číst váš oblíbený román. Takže to máme délku 2 m a šířku 40 cm. S tou šířkou si to chce dát pozor, aby byla měřena od prodloužení opěradla = funkční šířka a ne od zadních noh lavice.

Dostatečně široká podpěra rukou pro odložení kafe a talířku s koláčkem.


A ještě na jeden detail jsem u nás dával pečlivý pozor. Na dostatečný prostor na opěrátkách. A to ne na ruce, ale přece na kafíčko a talířek s rebarborovým (trnkovým či jablečným podle ročního období) koláčem. Po pravdě, toto bylo klíčové. Sednout si po obědě se ženou na terasu, vzít si knihu do ruky a vedle sebe mít hned povinné kafíčko - základ ideálního víkendového odpoledne. Nemusíte se natahovat nikam na stůl.

A poslední podmínka, kterou jsem byl kdysi velmi posedlý - nikde nesmí být vidět zbytečný šroub nebo vrut. Vše pěkně schované nebo využít jiných spojovacích technik.

2. materiál na výrobu lavice


Není potřeba váhat nad materiálem. U nás se vede jen dřevo. S kovem neumím pracovat a plast jsme zanechali soudruhům z NDR. Ideální pro mně byly zbytky ze stavby, konkrétně 5 cm široké fošny a 2 cm široké smrkové desky z našeho stropu. Některé byly s velkými suky, jiné naprasknuté. To vadilo na stropě, ale na lavici jsem mohl dané neduhy lehce odstranit. Možná si řeknete, že na nohy lavice je 5 cm šířka trochu málo a máte pravdu. Nicméně proč bychom nemohli spojit dva kusy vedle sebe a rázem máme krásný trámek 10x10 cm.

3. postup výroby lavice


Samotnou výrobu jsem si rozvrhl na 3 části. Nohy, sedadlo a opěradlo. Všechny jsem vyráběl samostatně a spojil až na závěr. Vzhledem k tomu, že to je historický článek, tak nemám výrobu zdokumentovánu a budete si muset vystačit se slovním popisem a když to bude důležité, tak i s nákresem.

A) Nohy


U noh jsem výhodně využil to, že jsem k jejich výrobě měl k dispozici desky a ne přímo trámky. Pro zadní nohy jsem uřízl půlku ve tvaru jako je na fotce a druhou půlku jako hranolek. Po slepení k sobě s pomocí kolíkování jsem získal dostatečně robustní nohu s ploškou, na kterou bude položena sedací plocha a prohnutou horní částí pro pohodlné umístění opěradla.

Zde je vidět prohnutý tvar zadní nohy pro pohodlnou polohu opěradla.

Přední nohy byly jednodušší. Dva hranolky - jeden nižší pro položení sedací části a druhý vyšší pro přidělání podpěry rukou. Opět k sobě přilepení kolíkováním.

Potom už stačilo jen zafrézovat dlaby a udělat dva spojovací hranolky s čepy a celou bočnici spojit v jeden pevný, kompaktní kus.

B) sedák


Tak na něm se moje tvořivost opravdu vyřádila. Nejspíš bych se s tím dnes už tolik nepáral. Ale před tím jsem měl dost času a chuť zkoušet nové věci. Popis pochopíte dobře z následujícího detailu:

Detail zpracování sedáku


Vzal jsem nejdříve dvě dlouhé desky 5 cm široké a zafrézoval jsem do nich po téměř celé délce 2 cm hluboké a 3 cm široké prohlubně. Poté jsem je celé spojil pomocí kolíků a lepení s hranolkem tak, že vznikl celý rám sedátka, který pasoval přesně mezi nohy bočnic (viz horní foto). 

Dál následovalo uříznutí 11 naprosto stejně dlouhých prkének ze zmiňovaných desek. Ty se vešly do připraveného rámu a ležely na vyfrézované plošce. A samozřejmě byly přesně zarovnané s horním okrajem rámu. Vyfrézovanou plošku jsem natřel lepidlem a pomocí uříznutých mezerníků jsem si prkénka rozmístil do jejich zamýšlených poloh s připravenými rozestupy a vrtákem uprostřed každé na obou stranách udělal díru skrz až do rámu. Tady se mi bohužel na několik místech stalo, že se odštípl kousek desky, protože jsem vrtal příliš u kraje.

Do vzniklých děr jsem nakapal lepidlo a zatloukl dubové kolíky nařezané z dlouhé tyčky o stejném průměru jako měl vrták. Tím jsem všechno opět zajistil a zpevnil bez jediného vrutu. Ale byla to pěkná drbačka, co si pamatuji.

C) opěradlo


Podobnou techniku jsem zvolil i u opěradla, ale poučen z přemíry práce na sedadle jsem raději zvolil horizontální umístění prken. Tím jsem si jednak ušetřil mnohé frézování, ale hlavně spoustu přesného řezání, broušení a kolíkování.

Detail pravé strany opěradla se zafrézovaným žlábkem pro desku.

Pro zvýšení pevnosti jsem ještě uprostřed opěradla dal jednu výztuhu a mohl středovou desku rozdělit na dvě. Omezilo se tím i prohýbání úzké desky.

Středová výztuha opěradla proti prohýbání

4. Opracování a povrchová úprava jednotlivých dílů lavice


Nemusím snad zdůrazňovat, že když se na lavici sedí a leží, tak je důležité věnovat pozornost kvalitě opracování. Hlavně na lavici nejsou žádné ostré hrany - jsou sražené horní frézkou. Materiál byl hoblovaný i broušený, ale zároveň byl bohužel natřený interiérovou barvou (bezbarvý olej), na kterou nechytal náš standardní Xyladecor. Takže jsem vše ještě jednou ohobloval o cca 2 mm a poté poctivě vybrousil do hladka pomocí excentrické brusky. 

Natírání probíhalo standardně jako u všeho venkovního co musí vydržet. Na zahradní nábytek i hračky pro ogara používáme 2 vrstvy tenkovrstvým Xyladecorem classic s mezibroušením pro hladký povrch. Navrch ještě jedna vrstva silnovrstvým Oversolem.

5. smontování jednotlivých dílů do finální lavice


Smontovat všechno vyžadovalo trochu plánování a zkušenosti s ježkem v kleci. Hlavně to chtělo mít správné pořadí. První jsem spojil bočnice s opěradlem a zároveň spodní výztuhou (tu jsem zapomněl zmínit, ale z fotky je zřejmá - standardní začepování pojištěné kolíky). 

Zapomněl jsem zmínit spodní výztuhu - ano je tam. Zabraňuje vyklání lavice

Když to celé vyschlo a vytvrdlo, tak jsem pomocí kolíkování nachystal pevné spojení se sedací plochou a položil jsem ji na nohy. Díky kolíkům a výřezům pro nohy se celé konstrukce pěkně spojila a zpevnila. 

Sedací plocha položená na nohách.

Zbývalo už jen přidělat opěrky pro ruce. Vyfrézoval jsem do nich záhlubně aby sedly dobře na nohy. Jeden kolík jsem dal na zadní nohu z boku a nasadil opěrku. Otočením jsem ji dostal nad přední nohu a vyznačil si polohu kolíků. Vyvrtal jsem je, zatloukl kolíky, nanesl lepidlo a několika něžnými ranami usadil opěrku na místo. A bylo hotovo!

Detail připevnění opěrky rukou na přední nohu.

6. zkušenosti po letech


Jistě to znáte. Již po roce si říkáte, co jste mohli a měli udělat jinak, co vám nevyhovuje a začínají vás štvát drobnosti. Zejména u zahradního nábytku vystaveného nepřízni počasí se pevné spoje rozklíží, všechno začne vrzat, houpat se, barva se loupe.

A co je na tom pravdy s touto lavicí na terasu po 5 letech pravidelného provozu? Vše drží jako přibité, lavice ani nevrzne natož aby se někde kývala. Je bez nadsázky jako nová. Opravdu se mi povedlo vymyslet pevná spojení, která drží primárně sklížením. Bez použití vrutů nebo šroubů.

Jediné co se na lavici upravovalo byl letošní jarní nátěr 1 vrstvou silnovrstvého Oversolu, kterým se obnovil původní stav.

Já osobně bych neměnil nic a upřímně pochybuji, jestli bych takto kvalitní práci dokázal odvést teď, když na všechno tak spěchám.

A můžete se těšit. Ve stejné době jsem dělal i stůl na terasu v podobném stylu. Takže zase někdy až bude chvilka času!

8 komentářů:

  1. Musím říct, že to je moc hezké. Navíc kombinace dřevěné podlahy a dřevěného nábytku mě přijde mnohem hezčí, než kdyby byl nábytek třeba z plastu nebo kovu. Plast není navíc odolný a kov může prkna terasy poškrábat.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Součástí našeho bytu je poměrně velká terasa, a tak jsme se na jaře taky rozhodli pro nový zahradní nábytek. Nakonec jsme zvolili masiv a jsem za to ráda, protože vypadá moc pěkně a navíc je i dost praktický.

    OdpovědětVymazat
  5. Super práce to já bych nezvládl vyrobit takhle kvalitne a dobře. Dřevo mám rád jak jeho vlastnosti tak i vůni. Nějaký nábytek doma máme z tohoto eshopu. Kde vyrábí nábytek že dřeva jak z kvalitnějšího masivu tak i třeba z borovice.

    OdpovědětVymazat
  6. Musím uznat, že opravdu moc pěkná práce. Klobouk dolů. To já bych si teda na něco takového asi jen tak netroufl. Když jsem chtěl lavici k nám na terasu, tak jsem přemýšlel nad tím, že bych si ji nechal udělat od jednoho známého, který se dřevem pracuje, ale nakonec se ukázalo, že levnější řešení bude ji koupit už hotovou.

    OdpovědětVymazat
  7. Také už se těším, až budeme mít hotovou terasu a budeme si tam moct odpoledne vypít kávu :-) . Zatím je ale v nedohlednu. Tam, kde jednou bude, je zatím jen hromada hlíny :-D . Zatím máme akorát udělané dveře na terasu , které jsme si objednali z Pramos, tak alespoň něco. Terasy se snad brzo také dočkám :-) .

    OdpovědětVymazat
  8. Moc pěkná práce. Nevím ale jestli bych si troufl na výrobu takové lavice. S dřevem moc pracovat neumím. Je ale pravda, že začátkem léta jsem uvažoval nad tím, že bych něco takového zkusil. Nakonec jsem se na to ale vykašlal, protože mi došlo, že finančně vyjde mnohem lépe, když nějakou koupím. Nakonec jsem tedy vybral jednu z https://www.avenberg.cz/k61-zahrada-zahradni-nabytek a zatím spokojenost. :)

    OdpovědětVymazat