čtvrtek 1. srpna 2013

Dřevěná terasa - okraje z terasovek

Teď to bude trochu na přeskáčku, protože jsem dělal dvě věci na terasu současně - opracování a nachystání terasovek a její okraj. Jedno souvisí s druhým, ale je toho moc na jeden příspěvek. Tak se prosím nedivte, když se tu o jedno téma jen lehce otřu - v příštím článku to bude jistě podrobněji rozepsáno.

Abych mohl začít pokládat samotnou terasu, musel jsem nejdříve vyřešit její okraje neboli lem. Z čelní strany to bylo jednoduché - vzal jsem 4 m dlouhou terasovku, natřel ji a přivrutoval. Dlouho jsem řešil, jestli položit terasovky přes ní, nebo ji zvednout a prkna přirazit k ní za rovno. Pokud bych je dal za rovno, bylo by to sice esteticky hezčí z předního pohledu, nicméně hrozilo uvolnění okraje vlivem nepřiměřeného zatížení při našlapování na terasu. Tak vyhrála varianta zarovnání okraje s roštem terasy a položením prken přes něj.

čelní strana terasy
Čelní okraj terasy je připevněný. Terasovky budou ležet přes něj.


Náročnější úkol byl boční okraj. Vzhledem k chybám od dodavatele (více bude v chystaném článku: "Lesk a bída místních dodavatelů řeziva") jsem měl přidělanou práci ze dvou důvodů:
  1. krátké latě na roštu (viz. konec u pokládání roštu)
  2. terasovky dlouhé 4 metry místo objednaných 3,5 (na které jsem rošt dimenzoval)
Díky bodu 2 jsem musel všech 32 terasovek zkrátit o půl metru, čímž mi vzniklo 32 půlmetrových zbytků a co s nimi? No tak je dám jako na bočnice.

Japonská pila Ryoba v akci
Řezání půlmetrových zbytků japonskou pilou Ryoba.

Vzhledem k problému č. 1 jsem musel udělat okraj tak, aby na něm mohla terasovka ležet a aby byl dostatečně nosný. Zároveň bylo potřeba schovat patky tak, aby okraj přiléhal těsně k roštu. Tady přišla na řadu frézka a záhlubník. Nejdříve jsem si samozřejmě vyměřil jak na sebe budou jednotlivé odřezky navazovat a kde bude potřeba zahloubení pro patku a šroub. Postupoval jsem z obou konců, aby se chyba nesčítala. Naštěstí nebyla potřeba žádná přesnost, takže to šlo rychle a nenadával jsem moc sprostě.

opracování boku terasy
Zafrézované patky a šroub na boku terasy

Následně jsem všech 8 odřezků vzal a šel přiměřit na místo určení. Postupně jsem odladil jednotlivé výřezy tak, až mi vznikl rovný okraj, na který se dala položit první terasovka.

zkoušení okraje terasy
Zahloubení pro patku na svém místě
Zkouška bočnice terasy
Příprava bočního okraje terasy - trochu komplikované což?
poslední díl okraje terasy
Poslední dílek do puzzle jsem ořízl až na základě přesného umístění zbývajících.

Teď už stačilo vše zase rozebrat a poctivě natřít jako zbytek terasy. Potom jsem postupně připevnil bočnici zpátky, zajistil svorníky a přivrutoval. S pocitem maximálního uspokojení jsem na vzniklý okraj položil první terasovku a mohl jsem jít s klidným svědomím spát poctivým spánkem těžce pracujícího člověka!

první terasovka položená na terase
První terasovka volně položená přes okraj terasy.

Příště tedy více k samotným terasovkám - řezání a natírání.

Časová náročnost: 

  • Uřezání 8 odřezků terasovek: 1 hodina
  • Vyměření a vyfrézování celé bočnice: 1,5 hodiny
  • Osazení bočnice, přizpůsobení, natírání a přivrutování: 1,5 hodiny

9 komentářů:

  1. Nechci kazit radost z díla, ale ten rošt je špatně nadimenzovaný a podložení cihlama není nejlepší řešení. Nejsou odspodu odizolované od vlhkosti, takže budou vlhké od země a navíc i od deště a v místě styku cihla-rošt to bude uhnívat.
    Správně měl ten rošt být buď cca dvakrát nahusto nebo ty trámky měly být cca dvakrát vyšší.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za upozornění! Jelikož ještě nemám položené ty terasovky, tak by neměl být problém s tím něco udělat.
    a) odizolovat cihly (čím?) nebo
    b) použít něco jiného místo nich (co).

    Nějaký tip na zlepšení situace?

    A když to vezmu kolem a kolem, tak bych mohl ještě i "zhustit" ten rošt. Ale když všude doporučují po 50ti cm na mojí tloušťku terasovek, tak jsem dal 40 cm - což mi původně přišlo OK. Mít latě po 20 cm mi přijde už dost nahusto?

    Díky za jakýkoliv tip.

    OdpovědětVymazat
  3. Napsal jsem to ne úplně jasně, takže dvakrát tak hustě SPODNÍ trámky nebo dvakrát tak vysoké HORNÍ latě.
    Co s tím, to je otázka, řešení je spousta a všechny jsou špatně kromě předělání :-) Je taky možné, že to až takový problém nebude, ale to se zjistí až po pár letech.
    Mimo jiné bych se bál i toho, že se ty cihly zašlapou do hlíny a nebudou pak nic podepírat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, teď už tomu rozumím a dává to smysl.

      Bohužel jediné správné řešení (předělání) nepřipadá v úvahu (při představě to celé rozebrat, sundat plachtu, vyměřit 4 patky, vykopat, zabetonovat, udělat další trámky a potom celé znovu složit mám chuť spíš vzít benzín a trochu se ohřát :).

      Takže jako alternativní řešení dám mezi cihly a latě nopkovou folii pro zamezení kontaktu s vlhkem z cihel.

      On ten průhyb nebyl jinak velký, terasovky váhu roznesou a využívání tohoto prostoru nebude tak intenzivní jako terasy u domu. Takže si budu držet palce a po pár letech uvidíme.

      Ale každopádně dám do textu upozornění pro případné následovníky, aby lépe dimenzovali.

      Vymazat
    2. A ještě jedna cesta mně napadla s minimem úprav (posunout bočnice o něco výš). Kdybych ty latě dal na výšku (jsou 4x7 cm), tak by to téměř splňovalo tu dvojnásobnou výšku. Myslíte si, že by to pomohlo (chce se mi říct pane Lorenz:)

      Vymazat
  4. Těžko radit, nejsem z oboru a terasu ještě ani nemám :-)

    Ty cihly se mně celkově nelíbí, když bude na jaře pod terasou vlhko, tak se snadno zatlačí do hlíny a prohýbat se to bude zase. Když už bych je přece jen použil, tak bych je spíš izoloval nátěrem gumoasfaltem nebo přímo asfaltovým pásem, ale jak říkám, celkově se mi to jaksi nezdá.

    Otočit latě by bylo dobré, ale jestli jsou jenom 4x7, tak taky nic moc.

    Radši bych se snažil přidat spodní trámky, to by se snad ani nemuselo nic demontovat, pokud by se je povedlo podvléct pod hotový rošt. Díru na patku umístit mezi latě, zabetonovat rovnou patky i s trámkem. Nebo pokud není zem moc kamenitá, tak zemní vruty.

    OdpovědětVymazat
  5. Betway casino in Ghana: review & bonus code - JT-Hub
    Betway is one 포천 출장마사지 of the biggest and most melbet respected sports 용인 출장마사지 betting operators in 고양 출장안마 the country and has established itself as one of 군포 출장안마 the

    OdpovědětVymazat
  6. Parádní práce. Já jsem se do stavby terasy pustil konečně asi před měsícem. Už jsem to chtěl udělat minulý rok, ale bohužel spousta věcí nešla podle plánu, tak jsem to nechal až na tento rok. Velkou část práce už mám naštěstí za sebou a s výsledkem jsem spokojený. Teď mě ale ještě čeká zastřešení terasy. To možná bude v mém případě celkem oříšek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžu se zeptat jak se to zastřešení chystáte řešit? Právě mě to taky čeká a vůbec nevím z které strany se na to vrhnout. Přemýšlel jsem nad tím, jestli by nestačilo třeba investovat do nějaké markýzy proti dešti. Naše terasa až tak velká není, takže by to mohlo stačit. Jak to vidíte vy?

      Vymazat