pondělí 10. prosince 2012

Dřevěná zarážka do knihovny

Před několika lety jsem přemýšlel, co pěkného drobného a hlavně vlastnoručního darovat k Vánocům. Jelikož mám doma knihomolku a sám rád knihy hromadím, tak jsem narazil na problém s padajícími knihami v knihovně. A tak proč nezkusit vyrobit originální dřevěné zarážky na knížky. Těch klasických již seženete spousty - osobně doporučuji například ty z IKEA. Ty se ale jako dárek se moc nehodí. Co s tím? Zde máte výsledek, který můžete brát jako inspiraci.

Finální zarážka s přidělaným "protikusem" z IKEA

Materiál, nářadí a postup


Na materiál stačí jedna smrková deska. Jediný speciální požadavek na nářadí je nějaká přesnější pila pro vyřezání požadovaného tvaru. Ideální je nejspíše lupínková pila, nicméně já jsem to zvládl s klasickou kmitalkou s velmi úzkým pilovým listem. 

Postup je jednoduchý, zvládne jej naprostý začátečník. Nejdřív si uříznu 3 stejné desky v požadované délce. Dvě tvořící samotnou podpěru opracuji (srazit hrany, obrousit) a spojím v pravém úhlu pomocí mého oblíbeného kolíkování.

Třetí desku mám připravenou na samotný tvar. Vyberu si vzor na internetu podle vlastních preferencí, zvětším na požadovanou velikost, vytisknu a překreslím na desku. Opatrně vyřežu požadovaný tvar. Potom pomocí ručního smirkového papíru přidělaného na hranolky různých průměru doladím zaoblené části a zabrousím případné otřepy. Pro zviditelnění zarážky v knihovně je možné natřít tvar nějakou barvou, která se vám hodí do obýváku. 

Detail přidělání vyřezaného tvaru k podložce


Poslední úkol je přidělat tvar k podstavci. Stačí opatrně navrtat spodek a zasadit do něj dřevěný kolíček. Tu samou dírku udělám na podstavci a zbytek si představí jistě už každý sám.

Aby zarážka na knihy fungovala jako zarážka na knihy, potřebujete ještě jednu věc. A to protikus, který se zasune pod knížky. Ty potom vlastní vahou drží zarážku na místě. Zde máte dvě možnosti 
  1. máte doma kousek plechu, který stačí ohnout a přivrutovat k podstavci
  2. využijete zmíněné zarážky např. z IKEA, navrtáte je a přivrutujete k podstavci

Finální zarážka v knihovničce


Žádné komentáře:

Okomentovat