pátek 20. září 2013

Odsavač pilin - zkušenosti

To, že jsem k vánocům dostal dárek v podobě odsavače pilin jsem se už chlubil. Konkrétně se jednalo o model Woodster dc 12. To, že některé parametry nemůžu hodnotit po prvním vybalení a spuštění, jsem se tam taky zmínil. Tak je na čase shrnout pár poznatků po delší době.

odsavač pilin
Nepořádek v dílně při sestavování odsavače


  • Četnost nasazení
Upřímně řečeno, s příchodem jara jsem většinu aktivit přesunul ven, kde se lépe větrá, uklízí a prach tolik nevadí. Nicméně několikrát jsem odsavač v dílně použil, takže mohu některé detaily posoudit.

  • Výkon
Sací výkon je řekněme diplomaticky - akceptovatelný. Zcela stačí na prach z horní frézky, na piliny z okružní pily a na excentrickou brusku je ideální. Kde ale výkon schází je hoblík. Při malé velikosti třísky ještě odsával, ale jak jsem nastavil od 0,5 mm výš, dostal jsem se do problému. Ne, že by piliny nešly od hoblíku. Problém je někde jinde. Odsavač je nevytáhne ze dna hadice nahoru do pytle. Časem se ty větší hromadí, hromadí a hromadí, až se celá hadice ucpe a logicky nevysajete už vůbec nic. Jak se říká: "Funguje to, ale nesaje". Jsou tři cesty, jak to řešit - všechny docela otravné.
  1. zmenšení třísky = více práce na ohoblování. Na smrk většinou používám třísku 1 mm a větší
  2. vysypávání hadice = odmontovat, donést ven, vysypat, namontovat = opruz
  3. vlnění hadicí naprázdno (bez připojeného přístroje vlnit hadicí, třísky se zvednou ze dna a odsavač je natáhne) = zbytečné zdržování.
No, nakonec jsem skončil u kombinace bodů 1 a 3. 

napojení hadice odsavače pilin - horní fréza
Napojení hadice na odsávání frézky.

  • Filtrování
Tak tady bych také skončil u hodnocení - akceptovatelné. Naprostá většina pilin je samozřejmě v pytli. Ale kolem horního vaku je po skončení práce usazený nejjemnější prach a ten mi docela vadí. Naštěstí ho není moc. Situaci také pomohlo, když jsem filtr opatrně (velmi opatrně) odebral, vynesl ven a důkladně vyklepal. Byla tam tlustá vrstva právě toho jemného prachu. Když jsem se ho pokusil vyklepat nasazený, tak se v hojném množství dostával ven.

Existuje ještě jedno opatření pro zlepšení stavu prašnosti v místnosti a plánuji ho do budoucna aplikovat. V horním rohu místnosti udělám díru, do ní dám výkonnější větrák. V druhé místnosti je výstup ven z baráku, kam toto napojím. Větrák bude odsávat z místnosti zbytky jemného prachu a přes pootevřené okno půjde do místnosti čistý vzduch. Po tomto kroku snad bude možná pravidelná práce v dílně i s dvěma astmatiky v domě. Otázkou je, zda dříve nezvládnu postavit si dílnu mimo barák a vyřešit tím i problém s hlukem.

odsavač pilin napojený na na hoblík
Opruz v praxi - hoblík napojený na tlustou nemotornou hadici odsavače.

  • Hadice
To je největší bolístka, kterou jsem zatím neeliminoval a která brání intenzivnímu využití. Dodaná hadice 10 cm v průměru je neohebná, nemotorná a pracuje se s ní naprd. Ve všech činnostech je nepříjemnou překážkou a brání efektivnímu pohybu s nářadím, vypadává z koncovek. Zkoušel jsem jí protáhnout pomocí hadice z centrálního vysávání, ale ta má 10 m a tak na jejím konci byl tah odsavače téměř nulový. Mám pár nápadů, jak to vyřešit, nicméně žádný jsem nedotáhl.
  1. pořídit 2 m dlouhou hadici s koncovkami a protáhnout současnou hadici, která by tím pádem byla pevná (to by šlo, ale ceny jsou přes 1000 a to je IMHO dost na vyzkoušení)
  2. pořídit 3 m dlouhou hadici, zkrátit tu současnou na minimum a napojit novou na ni (opět cena a navíc nevím, jestli by se neucpávala ta užší flexibilní hadice
  3. zcela nahradit tlustou hadici a novou 3 m dlouhou hadici připojit přímo k odsávači. Chabé zbytky fyziky odpočívající v koutku mé hlavy mi říkají, že s užším průměrem by se měla zvýšit rychlost a síla odsávání. Otázkou je, jestli to bude pravda v praxi.
A co závěrem? Odsavač je dlouhou řadou kompromisů za kompromisní cenu. Neočekával jsem šokující odhalení, že tím nahradím průmyslový vysavač. To opravdu očekávat nelze. Za ty peníze je to ovšem rozumné řešení. Další otázkou je, že ne všechno nářadí lze odsávat. Například kmitalka docela slušně práší a veškerá opatření jsou odsouzena k neúspěchu. A pro práci v domácí dílně je dalším problémem hlučnost. Jestli jen se opravdu nepřestěhovat do nějaké malé dřevostavby mimo dům a z dílny udělat spíše hostovský pokoj. Uvidíme, červík je každopádně v hlavě zasetý. 

A odsavač bude stejně i tam potřeba. Jen ta hadice. Každopádně, jestli mám odsavač intenzivněji využívat, toto je věc, kterou budu muset vyřešit. Co si myslíte vy? Máte s tím zkušenosti, nebo nějaký nápad či dokonce řešení? Budu rád za každý tip.

5 komentářů:

  1. Určitě bych vyměnil hadici za tenčí, v té tlusté vzduch proudí pomalu. Bude se s tím i líp dělat, na ruční nářadí je ta origo hadice zbytečně tlustá. Asi chtěli imitovat vzhled profi odsávání, ale nemá to ten výkon.
    Ucpávání bych se nebál, příležitostně odsávám vysavačem Narex VYS-18 s normální hadicí a nikdy se mi to neucpávalo, ani s hoblíkem na větší úběr.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za tip a potvrzení mých domněnek. Mám to v plánu tak udělat, protože potom se použitelnost toho bazmeku řádově zvýší!

    OdpovědětVymazat
  3. Předně tě zdravím a děkuji za hezký blog!
    Trochu se mi teď ulevilo, že jsem DC12 (či jeden z klonů na trhu) nekoupil - chtěl jsem to pro hoblovku 300mm s protahem a odrazovala mě plastová vrtule, i když podle papírových hodnot by to mělo stačit. Nakonec jsem koupil z druhé ruky Promu OP-1500, ale ještě pořádně nevyzkoušel. Na tvém místě bych 100mm hadici zredukoval dle dispozic na vysavačovou, která ti padne na ruční nářadí, aby ses o ni nemusel starat, jestli vypadne teď nebo hned. Souhlasí, že v menší hadici bude větší rychlost. Kde jsi koupil tu redukci 100 > 2x40(?) ?
    Jinak vlastní zkušenosti - mohly by se hodit:
    > hadice kupuju osobně tady www.hadiceprucha.cz, určite by i poslali balíkem
    > různé redukce zde http://www.uni-max.cz/rozvody/odsavace/zpracovani-dreva/, případně poslouží novodur

    Hraní zdar! :)
    Martin

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý návod... mě pomohli na malou odsávačku chlapi z www.tigemma.cz

    OdpovědětVymazat
  5. Dobry den,

    U odsavani to funguje presne naopak, cim mensi mensi prurez hadice, tim mensi saci vykon...

    OdpovědětVymazat