středa 23. dubna 2014

Dětský domeček - jaký vybrat

Jakmile bylo jasné, že domeček budeme kupovat a stavět jako stavebnici, musel jsem se potopit do hlubokých vod Internetu a zjistit jaké jsou možnosti a nabídky. Byl jsem z toho už krapet uondaný, když přišlo řešení téměř samo. S ogarem jsme vyrazili na odrážedle do protějšího údolí a cesta vedla kolem místního dřevoprodejce. A ejhle, na pozemku má postavené 3 ukázkové dětské domečky. No ogar neváhal, zabočil, zahodil kolo a půl hodiny jsem o něm nevěděl. 

Kaluž - úplně největší lákadlo ze všech.



Tak jsem měl alespoň dost času si zjistit, o jakého výrobce se jedná a jaké nabízí modely. Byl to palmako a podle zpracování se jednalo o opravdovou špičku. "Špičková" byla i cena, nicméně díky předsezóně se dala vyjednat zajímavá sleva, tak už jen vybrat ten správný.

Na nožičkách nebo bez?

Jediné vážné dilema jsme měli, jestli vybrat domek na nožkách nebo stojící na zemi. Oboje řešení má svá pro i proti. 

Na nožičkách

Toby
+ ideální pro rozvoj motorických schopností dítěte
+ nespočetné možnosti vylepšení (boční lana, visuté mosty, skluzavka)
+ snadná kompenzace svažitého pozemku
+ pod domečkem prostor pro další hraní

- nutnost dobře kotvit (betonovat)
- složité umístění vysoké stavby (výhledy)
- omezené časové období využití (2,5-5 let)

Na zemi

Tom
+ možnost úschovy zahradních hraček
+ více vhodných míst k umístění
+ využití po mnoho let (1,5-13 let)
+ společné vyžití s rodiči (noční přespávání)

- umístění na svažitý pozemek
- není tak variabilní 


Rozhodování v našem případě bylo dlouhé a přechylovalo se z jedné varianty na druhou. Ogar chtěl spíše ten na nožičkách (je v ideálním věku, kdy ho lákají prolézačky, skluzavky), jsem byl na vážkách (lákaly mne možnosti rozšíření - zejména visutý most k domečku, ale nevěděl jsem "kam s ním") a mamka byla spíše pro zemní variantu (výhledy na zahradu, delší doba využívání).

Rozhodnutí přišlo v podstatě náhodou. Nejdříve jsme zjistili, že nám shodou okolností přes zimu zmrzly 3 keře v místě, které bylo doslova ideální pro umístění zemního domečku (blízko domu, naproti pískovišti, u klouzačky). No a potom jsme všichni navštívili ukázkové domky a tam jsme si důkladně prohlédli Toma. A bylo rozhodnuto. 

Tom je totiž tak vysoký, že se do něj pohodlně vleze dospělák na stojáka. A navíc má po schodech dostupné "druhé patro" i s okénkem. Prostě paráda. Ogar byl spokojen s druhým patrem, kam vleze jen on, já jsem byl spokojen že jsem objevil jak půjde domek rozšířit (nebojte, dozvíte se) a mamka byla spokojená, že budeme mít prostorný domek, který ale nebude zavazet. 

palmako tom
Palmako Tom - interiér

Pořízovací náklady

Cenu domečku si dohledáte jistě sami (proč bych dělal neplacenou* reklamu že? :). Ale tím pořizovací náklady ještě nekončí. Počítejte s tím, že budete muset ještě dokoupit:

- střešní krytinu (3 balíky bobrovky za cca 2000 Kč)
- fólii pod krytinu (10 m za cca 500 Kč)
- exteriérové barvy (Tikkurila 5 l za cca 900 Kč)
- interiérové barvy (Tikkurila 3 l za cca 700 Kč)
- podlahový lak (cca 150 Kč)

No zadarmo to rozhodně nebylo, nicméně zrovna těmhle nákladům se nevyhnete, ať zvolíte stavebnici nebo stavbu na zelené louce.

Dřevo, všude samé dřevo. Aneb komplet rozložený Tom.

No a druhý den po zaplacení mi to všechno přistálo před domem a vězte, že to bude zatraceně hodně práce. To máte natřít, podruhé natřít, natřít zevnitř, podruhé zevnitř, smontovat, zastřešit atd. No už se těším. Příště se podíváme na to místo, které se nám přes zimu uvolnilo.


* pokud by měl někdo zájem o placený odkaz, neváhejte mne kontaktovat :)

4 komentáře:

  1. Tak to už se těším na domeček ;o)

    OdpovědětVymazat
  2. Jo to já také :) Aby to nakonec nebyl azyl pro unavené rodiče, zatímco omladina okupuje dům...

    OdpovědětVymazat
  3. Čekal jsem nějakou děsnou dardu, ale 20 tisíc? Běžná cena za boudičku z hypermarketu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano? Nám to přišlo relativně dost, zejména že to není konečná cena - ale ještě dalších 5-6 tisíc za barvy, střechu a tak. Každopádně je pravda, že je to stále akceptovatelná cena, když přihlédnu k cenám za samotný materiál. Já jsem "trochu" zhýčkaný vlastním dřevem a téměř nulovými náklady na ostatní "projekty" :)

      Vymazat