pátek 27. června 2014

Dětský domeček - barvy a nátěr

Od montáže si odskočím k natírání domečku a všech jeho částí. Je to totiž trochu náročnější, než to ve skutečnosti vypadá. Samozřejmě nejnáročnější je výběr barevné kombinace celého domečku. Musí totiž ladit se zahradou, s doplňky jako jsou květináčky a celkově zapadat do daného prostoru. Jak jsme se s tím poprali?

natírání dětského domečku
téměř hotový domeček - barevně již vyveden



Výběr barev - odstín a značka

Originální nátěry domečků od Palmaka vycházejí ze severských sytých barev a upřímně na Valašsko se moc nehodí. Tak z nich jsme vycházet nechtěli.

originál barevná varianta Palmako - na Valašsko nic moc

Rozhodně jsme chtěli co nejjednodušší variantu - žádné šmoulí domečky, nebo barevně přeplácané hrůzy podobné plastovým výliskům. Tak jako základ byl zvolen co nejsvětlejší nátěr s důrazem na zachování kresby dřeva. A už zbývalo dovybrat jen kontrastní barvu na detaily domku. Nakonec se výběr zúžil na zelenou a modrou, přičemž jsme kolem domu našli několik modrých květináčů a bylo rozhodnuto. Bude to sytá modř (dámy jistě doplní název konkrétního odstínu).

Pokud stále váháte nad výsledným efektem, doporučuji si stáhnout Tikkurila Color Planner, kde můžete vybrat co chcete natírat (jsou tam i zahradní domky) a poté si zkoušet nekonečné možnosti barevných kombinací.

Tikkurila color planner pro váhavé

Oproti mým zvyklostem z ostatních projektů jsem se pustil do experimentů se značkou barev. Vzhledem k maximální spokojenosti s nátěrem celého domu tenkovrstvou lazurou od Xyladecoru ( a upřímně i díky zbytkům, které jsou ještě v garáži) jsem šest let značku neměnil. Až na domeček jsem byl přesvědčen prodejcem a rád vyzkouším něco nového. Jako základ jsem tedy zvolil barvy Tikkurila v celém systému.


Interiér


Interiér byl zcela bez problémů vybrán hned, když došlo ke shodě na bílé barvě. Už máme vyzkoušené z domu, že když se smrk natře bílou barvou, tak ho to ochrání proti žloutnutí. Mnozí si pletou bezbarvý a bílý nátěr - pozor na to! Bezbarvý způsobí to, že za pár měsíců bude smrk zcela žlutý. Naproti tomu bílý nátěr zachová stejnou kresbu dřeva a ještě navíc zůstane po delší dobu dřevo krásně světlé, jako čerstvě hoblované. Interiér jsem natíral až v momentě, kdy byl domeček sestavený a zaplachtovaný. Chce to co nejdříve, protože smrk žloutne opravdu extrémně rychle.

Konkrétně se jednalo o Tikkurila Assa Titan a potřeboval jsem na 2 vrstvy rovné 2 litry (jen stěny). 

Na podlahu jsem dal starý dobrý Xyladeccor Pinie a přes to obyčejný podlahový lak, aby to něco vydrželo. 

Exteriér


Exteriérové barvy jsou u Tikkurily systémové. To znamená, že se nejdříve dřevo napustí základním nátěrem, který ho chrání proti broučkům, modrání, plísním atd. A poté se další vrstvy dávají již s požadovaným odstínem. První nátěr byl pomocí Tikkurila Valtti Base - napouštěcím olejem. 

napouštění tikkurila vallti base
Základní nátěr pomocí Tikkurila Valtti Base+

Důležité u tohoto nátěru je, že se jím dřevo spíš napouští. Já jsem zvyklý hodně roztírat a nenechávat barvu ve zbytečné tloušťce. Ale tady je potřeba nanést více barvy a počkat, až se vsákne do dřeva. Prodejce pěkně říkal: "Nechte dřevo napapkat tu barvu".

Co se barev týče, chtěli jsme co nejsvětlejší. V exteriéru už bohužel neplatí, že se dá použít bílá barva. Ani bezbarvá nefunguje. Potřebujete totiž jako ochranu nějaký pigment a sami výrobci upozorňují, že tyto barvy nechrání dřevo proti UV. Tak jsme si vybrali pinii, která je jen trochu do žluto-hněda. Předpokládám, že trochu ještě dřevo zežloutne, ale snad už ne tolik.

Doplňky


Na veškeré doplňky jsme vybrali modrou silnovrstvou barvu. Tady se trochu obávám, že to může být slabé místo celého nátěru (rozuměj, konkrétní barvu jsem nevybíral sám:). A v čem může být problém - nemám rád univerzální řešení. Barva je to: Eternal mat akrylátový, který je určen v podstatě na vše od pozinku, přes beton až po dřevo. Uvidíme - až čas a příroda ukáže, jestli se třeba nezačne loupat.

nátěr dětského domečku
Natírání doplňků domečku se ujal sám junior

nátěr dětského domečku
Natíráním se dají využít i deštivé dny

Natírání samotné bylo dlouhé, ale výhodu mělo v tom, že  se jednalo o malé díly, které bylo možno natírat ve sklepě i za deštivých a studených dnů. Ogar se do toho pustil a po chvíli mu to šlo jedna radost, jen jsem čas od času něco upravil či přetáhl znovu. Naštěstí se jednalo o vodou ředitelnou barvu, takže ty modré prstíky šlo lehce omýt.

Jinak co se spotřeby barev týče, tak je nutné počítat s celkem solidní částkou, která se musí připočíst k celkové ceně domečku. Přeci jen je to nějaká plocha a ještě v minimálně 2 vrstvách. Hrubým odhadem se jednalo o téměř 3000,- Kč za veškeré potřebné barvy. A moc toho nezbylo.

3 komentáře:

  1. Moc pěkné, vlastní práce těší nejvíce.

    OdpovědětVymazat
  2. paráda....super...Krásné letní dny v domečku...Věrka

    OdpovědětVymazat
  3. To je fakt moc pěkné tvoření. My jsme na chalupě udělali dětem něco podobného, ale mají tam i svoji malou oplocenou zahrádku, prostě takový rodinný domek v rámci další zahrady. Jako plot stačila brána křídlová, kterou jsem vyhrabal ve stodole. ;-) A musím říct, že si tam vyhrají. Letos si tam dokonce pěstují i nějaké bylinky, ale o tom ví více žena. :)

    OdpovědětVymazat