sobota 21. července 2012

Houpačka - plánování (tvar a rozměry)

Naposledy jsem skončil plánováním materiálu. Z něho samozřejmě vychází samotné rozměry houpačky. Ale v první řadě bylo důležité si říct, co vlastně na zahradu chci a potřebuji.

Na stránkách výrobců dětských hřišť, které používám jako zdroj inspirace, se velmi často objevují následující varianty konstrukcí pro houpačky: 

IMHO nesmyslná konstrukce houpačky.
To je pro mne ukázka, jak NE!

Proč tam je ta věc napravo? Jakože tam ogar bude běhat nahoru a zase dolu? Není to trochu zbytečné?  Leda by to bylo místo zavětrování, aby se houpačka nekývala zleva doprava? Ještě to pochopím v případě, že tam bude klouzačka, ale tohle mi připadá opravdu zbytečně bezúčelné. A jelikož chci mít klouzačku samostatně, zvolil jsem nejjednodušší možnou konstrukci = dvě podpěry a jeden překlad. To vše vyztužené zavětrováním.

Na obrázku výše je i další detail, který se mi nelíbí. A to výztuha na konci noh. Všimněte si, že u křížení jsou kuláče na sobě bez čepu a najednou jsou dole spojené na přímo, tudíž pěkně vykroucené. Je to estetická drobnost, ale nelíbí se mi.

Se zpevněním spodku souvisí ale horší vlastnost a to špatné sekání trávy kolem výztuhy. Kdo pravidelně seká trávník, jistě ocení, že bude muset další kout zahrady dostříhávat nůžkami.

Tvar

Nakonec jsem tedy dospěl k následujícímu jednoduchému tvaru, na který jsem měl k dispozici materiál:
Strategický náčrtek, jak by mohla houpačka vypadat.
V kostce: dvě podpěry z trámků zkřížených na čep, vyztužení podpěr ve výšce (aby mohlo projít děcko pod nimi), vyztužení zavětrováním, trámkový překlad s možností navrtat uchycení houpadel. 


Rozměry

Chvíli mi trvalo, než jsem si obnovil znalosti z matematiky, abych stanovil pod jakým úhlem bych rád křížil podpěry. Věděl jsem, že chci mít překlad ve výšce cca 2m (okoukal jsem od konkurence, že to je standardní výška) a co včil. Nakonec jsem si "spočítal", že nejjednodušší bude udělat rovnostranný trojúhelník, protože všechny úhly budou pěkných 60° a nemusím nic komplikovat :) Pro požadovanou výšku 2m tedy budou strany cca 2,3m.

Druhým důležitým rozměrem je délka překladu = prostor mezi podpěrami. Ten by z principu nemusel být moc široký, pokud bych uvažoval jenom o dvou houpačkách pro děti. Nicméně myslím trochu za roh a v blízké budoucnosti si snad pořídíme i rodinnou houpací síť. A jelikož na pozemku nemáme vzrostlé stromy, tak houpací konstrukce bude ideálním nosníkem. Stačilo se tedy podívat  na rozměry takových sítí a už jsem  měl jasno, že minimální rozpětí musí být 3,6m, což jsem také dodržel. Při délce překladu 4m mi vychází 20cm na každou stranu přesah, který se dá také kreativně využít :)

No ale dosti teoretizování, příště už pěkně k nářadí!

1 komentář: