středa 22. srpna 2012

Houpačka - překladový trám (osazení)

Díky předchozímu kroku jsem získal v podstatě jen 4m dlouhý trám. Nyní ho potřebují opracovat a přesně vyměřit osazení a natřít.

Základní opracování trámu

To je jako vždy standardní. Nejdříve hoblíkem sjet ze všech stran. U lepeného trámu je hoblík také ideální nástroj pro srovnání případných nerovností lepených ploch. Po hoblíku následuje frézka pro zaoblení všech hran. No a nakonec bruska s různými brusnými papíry pro dočištění. Navíc ale přibyl jeden nástroj - kmitací pila na zaříznutí dlabů pro pevnější usazení trámu na houpačce. To je ale potřeba nejdříve vyměřit!

Vyměření osazení trámu

Tady jsem využil toho, že mám zabetonované patky a v nich trámy na srovnání směru. Díky tomu stačilo položit překladový trám kolmo na položené trámy a vyznačit místa řezu. Lepší než tisíc slov je jeden obrázek, ze kterého lehce pochopíte jak to myslím.
Přesné vyměření zářezů pro usazení trámu
Díky tomuto vyměření bude jisté, že stojky budou kolmé. Vzhledem k nepřesnosti betonování by bylo jakékoliv jiné vyměřování zbytečná práce.

Dlaby pro osazení

Další otázkou bylo, jak trám posadit na podpěry. Nejjednodušší by bylo ho tam prostě položit, ale mnohem lepší cesta je vytvořit v místě dotyku trámu dlab. Potom bude celá konstrukce pěkně sklížena a zpevněná. Trochu problém byl, že překladový trám musel zapadnout do trojúhelníku vzniklého na vrchu stojek, dlab tedy musel být šikmý.
Dlab pro zapuštění překladového trámku před finalizací.
A tady přišla na řadu opět pila kmitalka. Její podložku lze naklonit do potřebného úhlu a řezat šikmo i v uzavřeném úseku (výhoda kmitalky oproti okružce). Na hrubo jsem to tedy odřízl a po cvičném popasování dočistil dlátkem a zabrousil hrany.

No a teď už je všechno připravené ke smontování kostry houpačky!

2 komentáře:

  1. Letos jsme si z podobných trámů ale z modřínového dřeva udělali docela masívní trám pro interiérové dveře od chodby do obývacího pokoje. Dveře nám teda udělali v Dewro. Pěkné :-) jakou myslíš, že má houpačka nosnost? Koketuju s myšlenkou, že bych využil tvůj nápad

    OdpovědětVymazat
  2. Nosnost? No když jsem na ní pověsil svých 70Kg doprostřed konstrukce, tak se ani nehla. Myslím, že i když se rozumně pověsí zahradní lavice, tak to pár lidí unese. Díky zavětrování jsou síly celkem slušně rozložené. Povolit by nic nemělo :)

    OdpovědětVymazat