pondělí 7. dubna 2014

Dřevěná terasa - pokládka

Konečně se dostáváme do finiše a veškerá mravenčí práce bude korunována úspěchem (snad). Nezbývá totiž nic jiného, než opracované terasovky pěkně připevnit na podkladový rošt pomocí nerezových vrutů. Tak pojďme na to.

Začal jsem tak, jak se nemá - nadšeně a rychle. Chtěl jsem si otestovat nové vruty a vidět, jak to bude vypadat v reále. A tak jsem vzal akuvrtačku, desku a vrut ... vrt vrt a už byla přidělaná. Šlo to parádně! Až po chvíli jsem litoval - protože ačkoliv jsem se snažil, tak vruty byly každý jinak umístěný a nevypadalo to moc pěkně. 

pokládání terasovek na rošt
První deska přidělaná, druhá položená.



Tak nic, od druhé desky jsem na to šel pomaleji, pečlivěji a přesněji. Nebylo kam spěchat - terasa má vydržet roky, tak  jestli ji budu dělat o pár dní déle nehraje roli. Navíc jsem u druhé desky zjistil, že se stihly docela zkroutit a bude náročnější je udržet pěkně v lajně.

Na oba konce roštu jsem si připevnil vruty a mezi nimi natáhl provázek těsně nad terasovkami. Ten mi určoval prostředek každé latě a stačilo jednoduše k tomuto provázku přikládat hrot vrutu, aby všechny vruty pěkně lícovaly. 

vyměření terasovek na rošt
Terasovky připravené pod provázkem k přimontování

Druhým úkolem bylo narovnat desky z průhybu a zajistit jejich přesné dosednutí na rošt. Vzal jsem si k ruce své oblíbené svěrky a před každým vrutováním jsem desku zajistil v přesné pozici. Jak ve vodorovné tak i v té svislé.

Zajištění desek na terasu svěrkami
Zajištění desky při pokládce na rošt proti průhybu.

A opakováním stále stejného jsem se postupně dopracoval ke krásně položené terase.

pokládání terasových prken na rošt
Jeden vrut jako druhý, jedna mezera jako druhá...

Na pokračující práce dohlíží ogar.

Ale jako první ji otestoval kocour.

A prý zcela vyhovuje jeho potřebám.

A to je z terasy vše. Jak se vám líbí? Nám moc. Ještě kolem ní přijdou nasypat kamínky, ale to až po zabetonování patek pro sloupky pergoly. Tudíž až někdy...

4 komentáře:

  1. Tak to je nádhera, i kocourovi se to evidentně líbí:) Jak jste řešil případné zatékání pod terasu a s tím spojenou vlhkost, hnilobu?

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji. Celkem jednoduché řešení. Vše je na roštu, zvednuté ze země. Na zemi je plachta. Voda zateče, ale dostane se jen na patky, potom se vsákne/odteče. Dřevo tedy zůstává pořád v suchu a dobře větrané ze všech stran.

    OdpovědětVymazat
  3. Tedy musím říct, že se mi ten projekt pergoly ve vašem podání fakt hodně líbí. Přistupujete k tomu s fortelem, ale zároveň poctivě. :-) Takto nějak by to podle mého mělo vypadat. :-) My bychom taky rádi pergolu, ale teď sami vybíráme nový dům. Najali jsme si na to nejlepší realitní kancelář Praha, tak snad nám doporučí nějakou nemovitost, kde ta pergola už bude. Já sám takto šikovný nejsem, tak kdo ví jak by to dopadlo. ;-)

    OdpovědětVymazat